Falset

Plaça Vella

Heu arribat a la plaça Àngel Marquès, o plaça Vella, com també s’anomena per ser la més antiga del poble. Sota els vostres peus s’hi troben una seixantena de sitges de forma ovoidal que servien per emmagatzemar-hi gra. D’origen incert, el descobriment d’aquestes sitges és força recent, ja que no va ser fins la remodelació de la plaça, entrat el segle XXI, que se’n va tenir constància de la seva existència. En algunes llambordes de la plaça hi trobareu unes plaques metàl·liques que indiquen que a sota s’hi troba una sitja.

Aquesta plaça va quedar molt perjudicada arran del bombardeig. Aquesta foto i altres de Falset es conserven en el fons que va llegar a l’abadia de Montserrat el constructor dels refugis de Barcelona, l’enginyer Ramon Perera.

Crèdits: Arxiu de la Biblioteca de Montserrat

Tot i que la veu popular sosté que en aquesta plaça hi tenien lloc les execucions públiques, res ho fa pensar. Sí que hi ha notícia documental, però, que les penes de mort es duien a la pràctica en una plaça posterior del Castell, que permetia encabir-hi un gran nombre de curiosos. De fet, en aquesta plaça a tocar del Castell s’hi va fer una de les últimes execucions públiques de Catalunya, l’any 1893, on hi van perdre la vida tres veïns de Cabacés acusats d’assassinat.

Aquesta plaça, avui dia, du el nom d’Àngel Marquès (1887-1958), periodista, escriptor i militant catòlic. Aquest és el fragment d’una de les seves obres més conegudes, la novel·la ‘Miralta’, inspirada en la vida quotidiana i algunes festes de Falset que encara se celebren.